PADE-támogatással mérkőztek meg a csíkszeredai pénzidomárok

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Kara VII. Pénzidomár néven rendezett konferenciát, valamint ahhoz kapcsolódó gazdasági és pénzügyi vetélkedőt Csíkszeredán. A rendezvényt a Pallas Athéné Domus Educationis (PADE) Alapítvány támogatta.

Hetedik alkalommal rendezte meg az EMTE Csíkszeredai Kara november végén Pénzidomár elnevezésű konferenciáját és vetélkedőjét, valamint ehhez kapcsolódóan, immár tizedik alkalommal került sor a középiskolás diákok számára rendezett esettanulmány versenyre.

A konferencia illetve a verseny alapvető célja a székelyföldi középiskolás hallgatók gazdasági és üzleti ismereteinek bővítése, valamint az egyetemen folyó szakmai munka, az egyetemi környezet megismertetése a diákokkal, továbbá az esettanulmány módszertan népszerűsítése az üzleti oktatásban.

A verseny mintegy ezer középiskolás hallgatót ér el, az első fordulóra több mint száz hallgató jelentkezett, a döntőre pedig mintegy félszázan jutottak be. A verseny első fordulójában a diákok helyi vállalkozásokat kerestek fel, és esszét írtak a cégek működési környezetéről, növekedési lehetőségeiről, a leküzdendő kihívásokról – miközben cégvezetőkkel, valós üzleti helyzetekkel találkoztak és ezáltal bővült tapasztalati üzleti tudásuk.

A második fordulóban a diákok egy helyi vállalkozás valós üzleti esetén dolgoztak. Megismerték az adott vállalkozás helyzetét, kihívásait, üzleti lehetőségeit, és ezek alapján készítettek stratégiai fejlesztési javaslatot, amelyet aztán prezentálniuk is kellett a verseny zsűrijének. A verseny során így a résztvevőknek nemcsak a problémamegoldási illetve tervezési képessége fejlődött, de a prezentációs és vita készsége is.

Az EMTE Csíkszeredai Karán öt gazdasági alapszakon és két mesterképzés keretében folyik oktatás. A karon megvalósított gazdaságtudományi képzés célja a gazdaságot kiépíteni és működtetni képes, jól felkészült, a nemzetközi piacon is versenyképes közgazdászok képzése magyar nyelven.

A szaktudás mellett a készség és képességfejlesztés is kiemelt szerepet kap: ezt a célt szolgálja a széleskörű menedzsmentoktatás, a kommunikációs készségfejlesztés, valamint az interdiszciplináris analitikus szakmai szemléletmód kialakítása és fejlesztése.