„Élhetünk úgy is, hogy mindenki nyer”

A játékelmélet kidolgozójának, a Nobel-díjas Harsányi Jánosnak a nevét kapta a tudásközpont.

Harsányi János Nobel-díjas közgazdász-matematikus-társadalomtudós emlékére nemzetközi konferenciát tartott a Pallas Athéné Domus Educationis (PADE) Alapítvány, valamint az általa létrehozott Harsányi János Tudásközpont.

Dubéczi Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója megnyitójában elmondta: a Harsányi János Tudásközpont szervesen illeszkedik a Pallas Athéné Alapítványok oktatási koncepciójához. Elsősorban a gazdasági-társadalomtudományi fókuszú kutatás központjává válhat.

„Szerencsém volt, hogy pesti gimnáziumba jártam” – idézte Harsányi János szavait. Ezt 1995-ben mondta, amikor a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjává választották. Az MNB erre is emlékezve elkötelezett abban, hogy a jövő magyar Nobel-díjasa is hasonlóan emlékezhessen itthon szerzett tudására – jelentette ki Dubéczi Zoltán.

Simon János professzor, a Harsányi János Tudásközpont igazgatója először arról beszélt, miért éppen Harsányi Jánosról nevezték el az intézményt. Mint kifejtette: élete az a tipikus magyar élet, amely magában hordozza az összes olyan „kalandot”, amely egy 20. századi értelmiséginek osztályrészéül jutott.

A letartóztatási hullámot és az államosításokat megelőzve – az aknazáron áthatolva – 1950-ben hagyta el az országot. Ausztráliában telepedett le, itt és később az Egyesült Államokban építette fel oktatói-kutatói karrierjét, s jelentek meg sorra játékelméleti kutatásaival kapcsolatos tanulmányai.

Simon János professzor a Nobel-díjas tudós életművét méltatva kiemelte: 12 diszciplínához kapcsolódik a tevékenysége.

A tudásközpont szakembergárdájáról elmondta, 22 fős csapatot válogatott össze szerte az országból. Azt is bejelentette, hogy munkatársai felkutatták Harsányi János budapesti disszertációját, amely a filozófiai tévedések természetrajzával foglalkozik. Tervbe vették a tudós Cseh-Szombathy László (1925–2007) szociológussal folytatott levelezésének kiadását is.

A Harsányi János Tudásközpont által kiadott közlemény megfogalmazása szerint az a küldetésük, hogy „széles körben elfogadtassák a magyar társadalomban, hogy vannak olyan játékok, amelyek nem zéró kimenetelűek. Nem szükségszerű némelyeknek annyit veszíteniük, amennyit mások nyernek. Játszhatunk olyan társas játékot, élhetünk úgy, hogy mindenki nyer, mindenki győztes. Ennek a mentalitásnak az általánossá válása, és az emberek magatartásának ehhez igazodása lenne az igazi társadalmi innováció. Ezáltal újulhatna meg, válhatná jobbá egyéni és közös életünk.”

A konferencián neves külföldi egyetemek tanárai szólaltak fel. Köztük Jon Elster, a Columbia egyetem professzora, aki felidézte a Harsányi Jánossal való személyes találkozását és beszélgetéseiket a játékelméleti kérdésekről. Laurence Whitehead professzor az Oxford Egyetemről pedig Harsányi János elméleteinek gyakorlati hasznosságáról beszélt.

A rendezvényen „szót kapott” Tom Harsányi is. A tudós fia írásban elküldött üzenetében arra emlékezett, milyen fontos volt számukra, amikor a 90-es években hazalátogathattak. A tudásközpont fontos feladatának tartja, hogy édesapja örökségét élővé tegyék a szülővárosában.