Sikeresen végzett a Cambridge-i Egyetemen az első PADA támogatásával tanuló magyar diák

Sikeresen elvégezte a Cambridge-i Egyetem mesterképzését az első PADA támogatásával tanuló magyar diák. A Cambridge-i Egyetem és a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány 2015 februárjában kötött együttműködési megállapodása lehetőséget teremt arra, hogy még több tehetséges magyar hallgató tanulhasson a világ legelismertebb egyetemei közé tartozó intézményben. Az egyetemen töltött egy évéről ösztöndíjasunkat Végső Tamást kérdeztük. 

Hogyan szereztél tudomást a PADA Alapítvány által biztosított ösztöndíjról? Pontosan mi volt a jelentkezés menete?

A Corvinus Egyetemen, a Közgazdasági Karon végeztem alapszakon, ott találkoztam először a felhívással és nagyon jó lehetőséget láttam benne. Az egyetemi jelentkezés leadásakor meg kellett jelölni azt, hogy külön szeretnénk-e valamilyen ösztöndíjat megpályázni a Cambridge Truston keresztül és ha igen, pontosan mi ez az ösztöndíj. Emellett a Cambridge Trustnak is le kellett adni egy úgynevezett Personal Statement-et, hogy miért szeretném megpályázni az ösztöndíjat. Az elbírálás nagyon gyorsan ment, mivel februárban kaptam meg az egyetemtől az értesítést, hogy felvettek és április vége felé a Cambridge Trust-tól, hogy megkaptam az ösztöndíjat.

Amennyiben nincsen ez az ösztöndíj jelentkeztél volna a Cambridge-i Egyetemre?

Nézegettem a lehetőségeket külföldi mesterszakokra, de Cambridgebe nem jelentkeztem volna enélkül az ösztöndíj nélkül, mivel az elmondható, hogy Angliában az egyetemeken igen magasak a tandíjak. A tandíj arra szakra, amire jártam a 20 ezer fonthoz közelít.

A PADA ösztöndíja a tandíjat fedezte?

Igen, az ösztöndíj a tandíjat, valamint maradt körülbelül 5 ezer fontnyi összeg, ami a szállást fedezte.

Milyen mesterszakot végeztél a Cambridge-i Egyetemen? Miben volt más, mint a magyarországi oktatás?

A mesterszak neve Economic Research, ami elméleti közgazdaságtan oktatásnak felelt meg. Cambridge-ben a mesterszak egy éves, viszont 12 hónapig tart, tehát ténylegesen szeptember elejétől augusztusig van oktatás.

Cambridge-ben az év harmadévekből áll, a képzés elején egy hónapig volt egy matekos „szintre hozó”, tömbösített képzés, majd az első két harmadévben volt 4-4 tantárgyam. Egy tantárgy heti egy 120 perces előadást és egy 90-120 perces szemináriumot jelentett. Az oktatók egyébként nagyon segítőkészek és konstruktívak. Ami fontos jellegzetesség, hogy nem a harmadévek végén vannak vizsgát, hanem a teljes év végén, valamint, hogy egyetlen vizsgát sem lehet megismételni, csak egyszer van lehetőség minden tárgyból vizsgázni.

A képzés ott is a szakdolgozat leadásával zárul?

Igen, augusztus végén kellett leadnom egy nagyjából 30 oldalas munkát. Már január, február környékén ki kell választani a témát, de május végétől a vizsgák után van körülbelül 3 „szabad” hónapja a diákoknak megírni.

Találkoztál magyar diákokkal kint?

Igen, a Cambridge-i Egyetemen relatíve sok magyar tanul, azonban közgazdaságtant kevesen hallgatnak.

Összességében milyenek a tapasztalataid?

Abszolút jó tapasztalataim vannak, maga a város is egy különleges hely és nagyon magas színvonalú képzésben vehettem részt.

Továbbra is lehet jelentkezni az ösztöndíjra!

A PADA Alapítvány három magyar diák egy-egy éves mesterképzését támogatja a University of Cambridge Közgazdasági és Pénzügyi Tanulmányok szakán. Az egy hallgatóra jutó éves támogatás legfeljebb 11 millió forint, amelyből a vendéghallgató egy akadémiai évre esedékes tandíja és ösztöndíja fedezhető. A kiválasztást a nemzetközi ösztöndíjprogramokért felelős Cambridge Commonwealth and International Trust szervezet fogadja és koordinálja.

További információ és jelentkezés: www.cambridgetrust.org