Megkezdődik az Óvárosháza felújításának befejező üteme

A csaknem 800 éves múltra visszatekintő épület a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány értékmentő munkájának köszönhetően 2018 tavaszán  oktatási és közösségi térként nyílik meg.

A régi városháza az ország legkiemelkedőbb turisztikai helyszínén, a budai Várban áll. Az Óvárosháza épületének teljes rekonstrukciója és műemléki helyreállítása hozzájárul a nemzeti értékmentés és értékmegőrzés céljához.

Az Óvárosháza felső szintjén előadótermek, szemináriumi szobák, kutatóterek kapnak helyet. Itt, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány és a győri Széchenyi István Egyetem megállapodásának keretében, idén szeptemberben elindult angol nyelvű Transzdiszciplináris Doktori Program működik majd.  Az alapítvány a sokáig zárt intézményt újra megnyitja az érdeklődők számára, így bárki megtekintheti majd a felbecsülhetetlen értékeket rejtő régi budai városházát. Az épület földszintjén és a pincében a turisták számára nyitott terekben helyet kap majd könyvesbolt és kiállítótér is.

Az épület az elmúlt két év régészeti, művészet- és építészettörténeti kutatásai nyomán a budai polgárváros egyik legjobban feltárt és dokumentált műemlékévé vált. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány célja, hogy a régi korokhoz illeszkedve jöjjenek létre a 21. század elvárásainak megfelelő modern terek.

A felújítást követően néhány különleges helyen az épület múltja is láthatóvá válik,egykori kőkeretek, kapuk és ablakok jelennek majd meg, a látogatók a padlóba beépített üvegfödémeken keresztül láthatják a múlt egy-egy darabját. A tulajdonos a középkori és barokk tereket magyar tervezők és iparművészek termékeivel tölti meg élettel, ezzel is támogatva a magyar kreatív ipart. Az értékmentő munkának köszönhetően megújult az épület tövében álló városvédő Pallas Athéné szobor is,amely jelképévé vált Ráday Mihály híres örökségvédelemmel foglalkozó műsorának.

Az Óvárosháza felújítási munkálatai az utolsó szakaszba érkeztek, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány közzétette az épület II. ütemének kivitelezésére vonatkozó nyilvános közbeszerzési eljárást, melynek becsült értéke 3, 6 milliárd forint.