Magyarul tanulnak a brazilok

A magyar nyelvet és kultúrát népszerűsítő konferenciát tartanak Brazíliában

Kifejezetten sikeres a magyar nyelvet és kultúrát oktató kurzus Brazíliában. Az indulás óta eltelt másfél évben több mint százan kezdtek el magyarul tanulni az Universidade de São Paulo (USP) intézményében a Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) kiemelt stratégiai programjaként a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) támogatásával. A kurzushoz kötődő, Magyarok Brazíliában Konferenciát már második alkalommal, augusztus 11-én rendezik meg, amelyet Áder János Köztársasági elnök nyit meg a São Paulói Egyetemen.

Dél-Amerika valamennyi országában élnek magyarok, de a legnagyobb számú és legaktívabb közösségek Brazíliában vannak. Sao Paulo vonzáskörzetében több tízezer magyar felmenőkkel rendelkező brazil állampolgár él, a kurzusnak köszönhetően pedig még többen ismerkedhetnek meg őseik nyelvével és kultúrájával. Az itt megszerzett tudás erősíti az óceán másik oldalán élők magyarságtudatát és az országok közötti kapcsolatot is.

A magyar nyelv és kultúra képzés idén júniusban már harmadik félévét zárta idén a São Paulo-i Egyetemen (USP). A képzés a Pécsi Tudományegyetem és a USP szakmai együttműködésének keretei között, a PTE kiemelt stratégiai projektjeként a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával valósul meg, melynek keretében a képzés működése 2020-ig biztosított.

A II. Magyarok Brazíliában Konferencia tovább segíti a magyar nyelv és kultúra népszerűsítését Brazíliában, erősíti az USP egyetem és a magyar felsőoktatás közötti kapcsolatot. Az idei konferencia azért is jelentős, mert ünnepélyes keretek között megalakul az Universidade de São Paulo Magyar Professzorainak Köre, illetve meghosszabbítják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az USP Műszaki Kara közötti együttműködési megállapodást is.

Az év legfontosabb, a magyar-brazil felsőoktatási kapcsolatokról szóló eseményét Magyarország Köztársasági Elnöke, Áder János (képünkön), majd az USP rektora, Dr. Marco Antonio Zago nyitja meg, valamint beszédet tart Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rektora is.