Magyar sikerek Brazíliában

Kifejezetten sikeres a magyar nyelvet és kultúrát oktató kurzus Brazíliában. Az indulás óta eltelt két évben több mint százan kezdtek el magyarul tanulni az Universidade de São Paulo (USP) egyetemen a Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) kiemelt stratégiai programjaként a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) támogatásával.  A kurzushoz kötődő, Magyarok Brazíliában Konferenciát  harmadik alkalommal, 2017. decemberében rendezték meg.

A harmadik Magyarok Brazíliában Konferencia folytatta fő küldetését: a magyar bevándorlás történetének feldolgozását brazil földön, továbbá idén helyett kapott egy új témakör, a magyar-brazil kereskedelmi kapcsolatok is. Prof. Dr. Paulo Feldmann közgazdász, az USP professzora tudományosan elemezte a két ország közötti gazdasági lehetőségeket. Bertalan Braun, magyar származású üzletember a hungaricumnak számító mangalica disznóhús brazíliai sikereiről számolt be, míg László Zsuzsanna kereskedelmi attasé a magyarországi befektetési lehetőségekről és exportálható magyar termékekről tartott előadást.

Dél-Amerika valamennyi országában élnek magyarok, de a legnagyobb számú és legaktívabb közösségek Brazíliában. Sao Paulo vonzáskörzetében több tízezer magyar felmenőkkel rendelkező brazil állampolgár él, a kurzusnak köszönhetően pedig még többen ismerkedhetnek meg őseik nyelvével és kultúrájával. Az itt megszerzett tudás erősíti az óceán másik oldalán élők magyarságtudatát és az országok közötti kapcsolatot is. A magyar nyelv és kultúra képzés a Pécsi Tudományegyetem és a USP szakmai együttműködésének keretei között, a Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) kiemelt stratégiai projektjeként a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával valósul meg, melynek keretében a képzés működése 2020-ig biztosított.

A III. Magyarok Brazíliában Konferencia tovább segítette a magyar nyelv és kultúra népszerűsítését Brazíliában, erősítette az USP egyetem és a magyar felsőoktatás közötti kapcsolatot.