Magas színvonalú oktatási és tudományos tevékenységeket támogat a PADA Alapítvány

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) támogatásának köszönhetően 2015-ben színvonalas kutatói programok és oktatási, tudományos tevékenységek valósulhattak meg, valamint tanulmányi ösztöndíjban részesülhettek hátrányos helyzetű, vidéki hallgatók is.

Az Alapítvány segítségével 2015-ben elindulhatott a Tiszaroffi mikrorégió ösztöndíjprogram

Az Alapítvány a 2015-ös évben 29 könyv, folyóirat és tanulmány megjelenéséhez nyújtott támogatást, továbbá 10 külföldi tanulmányút, 15 PhD kutatói program, és 11 szakmai konferencia valósult meg a PADA anyagi hozzájárulásával. Emellett folyamatban van 3 felsőoktatási intézmény tananyag-fejlesztési projektje, melynek eredményeként ingyenesen, nyilvánosan hozzáférhető elektronikus jegyzetek születnek a Széchenyi István Egyetem Gazdaságtudományi Karán, a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Karán és a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán. Mindezek mellett az Alapítvány az Alapító Okiratában megfogalmazott célokkal összefüggésben további 18 programot támogatott.

A PADA ösztöndíjprogramot hirdetett a Szolnoki Főiskolával együttműködve, mely program célja a Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly, Tiszabő települések felzárkóztatása, hátrányos helyzetének megszüntetése, valamint az e településeken élő, felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók tanulmányainak támogatása. A 2015/2016-os tanév őszi szemeszterében 45 hallgató részesült ösztöndíjban.

A PADA támogatja a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó programját, mely olyan komplex tehetséggondozást nyújt az ország négy városában (Szolnok, Pécs, Miskolc, Veszprém) élő fiataloknak, amely az iskolai oktatásban nem szereplő területekre fókuszál. Az Alapítvány segíti a Cambridge-i Egyetem magyar ösztöndíjasait, és a részt vesz a Sao Paulo-i Egyetemen elindult magyar nyelvi és kulturális képzés finanszírozásában.

A PADA egy Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező Professional Doctorate Programotkíván létrehozni a Régi Budai Városháza épületében. A Szentháromság utca –Tárnok utca –Úri utca által határolt épületegyüttes kétszáz éven át a budai városrész legfontosabbnak számító középülete volt, egyben a budai barokk polgári építészet legrangosabb fennmaradt emléke. 2015 őszén kezdődtek el az épület műemléki helyreállítási és átalakítási munkálatai, melynek befejezése 2016 harmadik negyedévében várható.

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kiemelt célja a társadalomtudományi gondolkodás és interdiszciplináris kutatások elősegítése, felsőoktatási intézmények tevékenységének szakmai és anyagi támogatása, Magyarország nemzetközi oktatási és kutatási együttműködéseinek erősítése.