A talált pénz története – Aranytallérral gazdagodott a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány

A közel 800 éves múltra visszatekintő régi budai Városháza műemléki feltárása során 15. századi  spanyol aranypénzt találtak a régészek. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány értékmentő munkájának köszönhetően felbecsülhetetlen történelmi értékeket mentenek meg a szakemberek.

A Budapesti Történeti Múzeum régészei március közepén kezdték meg az épülethez tartozó Úri utca és a Szentháromság utcai pincei terek feltárását. A munka során az egyik középkori pince feltöltésében 15. századi spanyol aranypénzt találtak a régészek.  A pénz különlegessége, hogy budapesti ásatáson még nem került elő középkori spanyol aranypénz. Az érme az Amerika felfedezése utáni, tehát a spanyol gyarmatosítás kezdeti időszakából származik, V. (Aragóniai) Ferdinánd spanyol király és Kasztiliai Izabella spanyol királynő aranypénze, kibocsátása 1497 utánra tehető. A különleges leleletet a Budapesti Történeti Múzeum és Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai vizsgálják.

A régi Városháza Buda város legfontosabbnak számító középülete volt kétszáz éven át, egyben a budai barokk polgári építészet legrangosabb fennmaradt emléke. A középkori írásos emlékek megsemmisülése miatt a történelmi múlt megismeréséhez időt és pénzt nem kímélve, számos neves szakértő; többek között művészettörténészek, falkutatók, festőrestaurátorok, régészek közreműködésével teljes körű feltárás zajlott az épületegyüttesben 2014 augusztusától napjainkig.

A feltárásokat nem csupán a szakmai kíváncsiság tette szükségessé, hanem az a nem titkolt szándék is, hogy megőrizzük, helyreállítsuk és bemutassuk a múlt egy-egy mementóját az érdeklődőknek.