A PADA Alapítvány eredményei és 2017-es beszámolója

A Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány kiemelt célja a társadalomtudományi gondolkodás és interdiszciplináris kutatások elősegítése, felsőoktatási intézmények tevékenységének szakmai és anyagi támogatása, Magyarország nemzetközi oktatási és kutatási együttműködéseinek erősítése.  


Céljai megvalósítása érdekében az Alapítvány számos pályázati lehetőséget hirdetett és szakmai együttműködést indított. A 2017-es évben 15 könyv, folyóirat és tanulmány megjelenéséhez, valamint 1 elektronikus tananyag megvalósításához nyújtott támogatást, továbbá 12 külföldi tanulmányút, 1 PhD kutatói program és 6 szakmai konferencia és verseny valósult meg az Alapítvány anyagi hozzájárulásával.

Az Alapítvány részt vesz a Sao Paulo-i Egyetemen elindult magyar nyelvi és kulturális képzés finanszírozásában, továbbá 2017. szeptemberétől támogatja a Fortaleza-i székhelyű Universidade Estadual do Ceará-n elindult magyar nyelv, irodalom és kultúra oktatását az ELTE Bölcsészettudományi Karral kötött támogatási szerződés keretében.  


A PADA Alapítvány 2017-ben is támogatást biztosít a Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű térségében élő fiatalok számára.  A Tiszaroffi Ösztöndíjprogram célja a Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly, Tiszabő települések felzárkóztatása, hátrányos helyzetének megszüntetése, valamint e településeken élő, felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók tanulmányainak támogatása. 2017-től kezdődően már nem csak a felsőoktatásban tanulók, hanem a középiskolai és a doktori képzésben részt vevők számára is elérhető a program.


A Pada Alapítvány 2015. óta támogatja más Pallas Athéné Alapítvány közreműködésével a Tihanyi Alapítvány fenntartásában működő Mathias Corvinus Collegium által indított Fiatal Tehetség Programot – FIT Program -, amely jelenleg 225 felső tagozatos gyermeknek kínál 5 régióközpontban rendhagyó tehetségfejlesztő foglalkozásokat.


2016. szeptemberében indult el a Magyar Nemzeti Bank és a PADA  Alapítvány által támogatott transzdiszciplináris doktori képzés a győri Széchenyi István Egyetemen. A Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola angol nyelvű, gyakorlatorientált doktori képzésén 2017-ben 42 aktív doktorandusz hallgató tanul. A specializáció keretében nem az egyetemi-oktatói utánpótlás nevelése a cél, hanem a gyakorlati életben már bizonyított, és már szakmai tapasztalattal bíró szakembereknek ad többlettudást és lehetőséget a PhD-cím elnyerésére.


Az Alapítvány 2017. novemberében új Pada Vezető Kutató programot hirdetett közgazdasági, pénzügyi, jogi területen dolgozó legalább Phd/kandidátusi (CSc) fokozattal rendelkező senior kutatók továbbképzését és szakmai kutatásaik folytatásának támogatására.


A Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolája és a Pallas Athéné Alapítványok együttműködésének köszönhetően 2017-ben már harmadik szemeszterét kezdt emeg  a Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából című doktori program, amelyre eddig több, mint 120 hallgató nyert felvételt.


Az Alapítvány 2017. évre vonatkozó egyszerűsített beszámolója, közhasznúsági melléklete és könyvvizsgálói jelentése itt olvasható.

 

2017-es beszámoló és közhasznúsági melléklet

2017-es beszámoló kiegészítő melléklete

2017-es könyvvizsgálói jelentés