A PADA Alapítvány eredményei és 2016-os beszámolója

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) kiemelt célja a társadalomtudományi gondolkodás és interdiszciplináris kutatások elősegítése, felsőoktatási intézmények tevékenységének szakmai és anyagi támogatása, Magyarország nemzetközi oktatási és kutatási együttműködéseinek erősítése. 

Céljai megvalósítása érdekében az Alapítvány számos pályázati lehetőséget hirdetett és szakmai együttműködést indított. A 2016-os évben 17 könyv, folyóirat és tanulmány megjelenéséhez nyújtott támogatást, továbbá 10 külföldi tanulmányút, 8 PhD kutatói program és 11 szakmai konferencia és verseny valósult meg az Alapítvány anyagi hozzájárulásával. Az Alapítvány segíti a Cambridge-i Egyetem magyar ösztöndíjasait, és a részt vesz a Sao Paulo-i Egyetemen elindult magyar nyelvi és kulturális képzés finanszírozásában.

A PADA alapítvány idén is támogatást biztosít Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű térségében élő hallgatók számára.  A Tiszaroffi Ösztöndíjprogram célja a Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly, Tiszabő települések felzárkóztatása, hátrányos helyzetének megszüntetése, valamint e településeken élő, felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók tanulmányainak támogatása.

2016-ban elindult a Magyar Nemzeti Bank és a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány által támogatott transzdiszciplináris doktori képzés a győri Széchenyi István Egyetemen. A Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola angol nyelvű, gyakorlatorientált doktori képzésén 24 doktorandusz hallgató kezdte meg tanulmányait. A specializáció keretében nem az egyetemi-oktatói utánpótlás nevelése a cél, hanem a gyakorlati életben már bizonyított, és már szakmai tapasztalattal bíró szakembereknek ad többlettudást és lehetőséget a PhD-cím elnyerésére.

A Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolája és a Pallas Athéné Alapítványok geyüttműködésének köszönhetően 2016-ban már második szemeszterét kezdte meg  a Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából című doktori program, amelyre eddig közel száz hallgató nyert felvételt.

A 2016-ban folyamatosan haladt a PADA Alapítvány tulajdonában lévő Óvárosháza  és Ybl Villa épületének felújítása. A csaknem 800 éves múltra visszatekintő Óvárosháza épülete ad majd otthont az alapítvány támogatásában megvalósuló transzdiszciplináris doktori képzésének. Az alapítvány a sokáig zárt intézményt újra megnyitja az érdeklődők számára, így bárki megtekintheti majd a felbecsülhetetlen értékeket rejtő régi budai városházát.  Az eredetileg Ybl Miklós tervei alapján épült Villában az alapítvány konferencia és rendezvényközpontot alakít ki. 

Az alapítvány 2016. évre vonatkozó egyszerűsített beszámolója, közhasznúsági melléklete és könyvvizsgálói jelentése itt olvasható.

2016-os beszámoló és közhasznúsági melléklet

2016-os beszámoló kiegészítő melléklete

2016-os könyvvizsgálói jelentés