A PADA Alapítvány eredményei és 2015-ös beszámolója

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) kiemelt célja a társadalomtudományi gondolkodás és interdiszciplináris kutatások elősegítése, felsőoktatási intézmények tevékenységének szakmai és anyagi támogatása, Magyarország nemzetközi oktatási és kutatási együttműködéseinek erősítése.

Céljai megvalósítása érdekében az Alapítvány számos pályázati lehetőséget hirdetett és szakmai együttműködést indított. A 2015-ös évben 31 könyv, folyóirat és tanulmány megjelenéséhez nyújtott támogatást, továbbá 10 külföldi tanulmányút, 15 PhD kutatói program, és 11 szakmai konferencia valósult meg az Alapítvány anyagi hozzájárulásával. Emellett folyamatban van 3 felsőoktatási intézmény tananyag-fejlesztési projektje, melynek eredményeként ingyenesen, nyilvánosan hozzáférhető elektronikus jegyzetek születnek a Széchenyi István Egyetem Gazdaságtudományi Karán, a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Karán és a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán. Mindezek mellett az Alapítvány az Alapító Okiratában megfogalmazott célokkal összefüggésben további 18 programot támogatott.

Az Alapítvány támogatja a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó programját, mely olyan komplex tehetséggondozást nyújt az ország négy városában (Szolnok, Pécs, Miskolc, Veszprém) élő fiataloknak, amely az iskolai oktatásban nem szereplő területekre fókuszál. Az Alapítvány segíti a Cambridge-i Egyetem magyar ösztöndíjasait, és a részt vesz a Sao Paulo-i Egyetemen elindult magyar nyelvi és kulturális képzés finanszírozásában.

A PADA ösztöndíj programot hirdetett a Szolnoki Főiskolával együttműködve, mely program célja a Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly, Tiszabő települések felzárkóztatása, hátrányos helyzetének megszüntetése, valamint e településeken élő, felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók tanulmányainak támogatása.

Meghirdetett céljainak teljes körű megvalósítása érdekében a PADA egy Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező transzdiszciplináris doktori képzést kíván létrehozni a Régi Budai Városháza épületében, mely egyben a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány székhelyéül is szolgál. A Szentháromság utca –Tárnok utca –Úri utca által körülölelt épületegyüttes kétszáz éven át a budai városrész legfontosabbnak számító középülete volt, egyben a budai barokk polgári építészet legrangosabb fennmaradt emléke. 2015 őszén kezdődtek el az épület oktatási célú, teljes körű műemléki helyreállítási és átalakítási munkálatai, melynek befejezése 2016 harmadik negyedévében várható.

A Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájával együttműködve a Pallas Athéné Alapítványok összefogásával elindult a Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából című doktori program, amelyre 64 fő nyert felvételt. A doktoranduszokat 30 tutor, 72 témavezető, valamint neves magyar és külföldi előadók segítik.

Az alapítvány 2015. évre vonatkozó egyszerűsített beszámolója, közhasznúsági melléklete és könyvvizsgálói jelentése itt olvasható.