A Pallas Athéné Alapítványoknak köszönhetően megújul az Ybl Vízház épülete

A világörökség részét képező Ybl Vízház patinás múltjához méltóan újul meg, tudományos konferenciáknak, rendezvényeknek, valamint kortárs képzőművészeti kiállításoknak ad majd otthont. A Pallas Athéné Alapítványok értékteremtő munkájának köszönhetően 2018-ban a nyilvánosság előtt megnyílnak történelmi jelentőségű épületek. 

Megkezdődött a budai Várkert Bazár szomszédságában található ikonikus épület felújítása, amely idén ősszel kulturális és rendezvényközpontként nyílik meg az érdeklődők előtt

Az Ybl Miklós által tervezett Vízház az ország legkiemelkedőbb turisztikai helyszínén a Budai Vár lábánál, a Duna-parton áll, egységet képez a körülötte elterülő Királyi Palota épületkomplexummal. 

Az épület eredetileg a Királyi Palota vízellátási rendszereként, gépházként működött, déli része a vízmű gépészeti berendezéseit foglalta magába, északi része kávéházként üzemelt. Idővel a gépház elvesztette szerepét, így a teljes épületet étteremmé alakították át, a teraszon zenekar játszott, a Vízház előtti nagy kertben tánctér működött. A II. Világháborúban az épület komolyan megsérült, ezt követően állapota és színvonala rohamosan romlott. A súlyosan lepusztult épületet 1992-ben renoválták, ezt követően kaszinóként és rendezvény-helyszínként működött, majd bezárt.

A több mint százéves Ybl Vízház közel tíz évig állt kihasználatlanul, üresen, ezért állaga az évek során jelentősen leromlott, a belső terek felújításra szorulnak. A felújítási munkálatok során a műemléki homlokzat visszanyeri eredeti pompáját, megújulnak a belső terek és a kert is. Az épület a tervek szerint 2018 év elején kulturális és rendezvényközpontként nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

A kivitelező kiválasztására az első negyedévben kerül sor pályáztatás útján, a felújítási munkálat nem közbeszerzésköteles a Közbeszerzési Döntőbizottság 2016 júliusi döntése alapján. A felújítás becsült költsége hatszázmillió forint.

A Pallas Athéné Alapítványok legfontosabb célja az értékteremtés, ez igaz a szellemi tőke gyarapítása – oktatás, kutatás, innovatív vállalkozások támogatása –, valamint a történelmi épületek felújítására is. 2017 folyamán elkészülnek és a nyilvánosság előtt megnyílnak az első alapítványi tulajdonban álló ingatlanok. Január elején megkezdődik a budai Várban található történelmi Óvárosháza épülete felújításának befejező üteme, amelyre az alapítvány közbeszerzési eljárást folytatott le. A helyreállítási és átalakítási munkálatokra a legkedvezőbb ajánlatot a Magyar Építő Zrt. adta.

Ahogy azt a Pallas Athéné Alapítványok hétfői közleményükben közölték, alapításuk óta

1,93 milliárd forinttal gyarapították a közvagyont, miközben több mint 4,6 milliárd forint értékben csaknem 850 oktatási, kutatási, tudományos pályázatot támogattak.