Megnyitott a képzés, az oktatás és a tudomány új központja Budán

Bölcs Vár, a tudás háza néven szeptember 21-én megnyitott Buda új képzési, oktatási és tudományos központja. A Bölcs Vár a doktori képzés mellett tudományos, ismeretterjesztő előadásoknak, workshopoknak és kulturális programoknak is helyszíne lesz.

A 2014-ben indult feltárási és rekonstrukciós munkák eredményeként mára kívül-belül megújult budai óvárosháza épülete ezentúl elsősorban oktatási és tudományos munkának ad otthont. A Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány olyan tudományos műhelyt hozott létre, amely kiemelkedő színvonalú, modern oktatással közgazdasági és pénzügyi szakembereket képez tovább.

A győri Széchenyi István Egyetemmel közös angol nyelvű Gazdálkodási- és Szervezéstudományi Doktori Program (SzEEDSM) Magyarországon egyedülállónak számít. A képzésen neves nemzetközi professzorok, oktatók a gyakorlati életben már bizonyított, szakmai tapasztalattal bíró szakembereknek adnak többlettudást, egyben lehetőséget a doktori cím megszerzésére. A tudás háza ad helyet a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány, valamint a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében létrejött Geopolitikai Doktori Programnak is.

A Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány célja az értékőrzés mellett az értékteremtés is. A Bölcs Vár aktuális, mindig megújuló tudományos és ismeretterjesztő előadásoknak, workshopoknak és kulturális programoknak lesz a helyszíne a jövőben. A nagyközönség számára nyitott az alagsor és a földszint, a pinceszinten rendezvénytermek, az első udvarban egy fogadótér, az Úri utca felé eső udvarban étterem, kávézó, a Szentháromság utcára nyíló épületrészben a Pallas Athéné Könyvkiadó könyvesboltja, illetve kiállítótér kapott helyet.

– Az első szó a köszöneté. Nagyon sokan vettek részt az értékmentésnek és értékteremtésnek ebben a folyamatában, amelynek eredményeként újjászülethetett Magyarország egyik legszebb műemléki épülete – fogalmazott köszöntő beszédében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A jegybankelnök emlékeztetett: a Bölcs Vár néven újjászületett épület felújítására jelentős időben került sor, ugyanis a megerősödött Magyarország jelképes hídfőállást teremtett Kelet és Nyugat között. A Bölcs Vár az oktatási programok, a doktori képzések és a tudományos munka mellett két jegybanki alapítványnak is helyet biztosít, valamint könyvesboltot nyitott a Pallas Athéné Könyvkiadó, illetve az épület szakmai konferenciáknak is helyet ad.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében arra emlékeztetett, hogy innováció nélkül nem tudunk alkalmazkodni a minket körülvevő, gyorsan változó világhoz, amelyben ma már olyan kérdésekre is választ kell adni, amelyre például a közgazdaságtan vagy a jogtudomány önmagában nem képes. Az új kihívások komplex kérdéseire csak az olyan innovatív doktori iskolák tudnak megfelelni, mint amelyek a most átadott Bölcs Várban is helyet kaptak – fogalmazott. Palkovics László elmondása szerint büszkék lehetünk arra, amit Magyarország innováció terén a múltban elért, ugyanakkor nem elégedhetünk meg a múlt sikereivel. Ebben a feladatban mindenkinek szerepet kell vállalnia, a Magyar Nemzeti Bank és alapítványai pedig meghatározó munkát végeznek ezen a területen – húzta alá az innovációs és technológiai miniszter.