Dr. Csuhaj V. Imre

Dr. Csuhaj V. Imre, a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. igazgatóságának elnöke.

A Kecskeméti Duális Oktatási Zrt-t a hat Pallas Athéné Alapítvány hozta létre és alapította meg abból a célból, hogy készítse elő és építse meg, majd hasznosítsa azt az ingatlan együttest, amely a kecsekméti székhelyű Pallasz Athéné Egyetem új Campusaként fog működni. 

- Mik a KEDO Zrt. hosszútávú tervei?

- A társaság hosszabb időre tekint előre, célja az, hogy előkészítsen olyan programokat, amelyek révén hasznosan tud az oktatáshoz kapcsolódni. Ez pedig egy nagyon széles paletta. Munkánk során együttműködünk a városban tevékenykedő nagy- és középvállalatokkal és más olyan intézményekkel - mint Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Külkereskedelmi Bank, a Corvinus Egyetem -, melyeken keresztül egy olyan közeget teremtünk, ahol az oktatás és a gazdaság az egyetemen a gyakorlatban is összekapcsolódhat. Ez pedig különlegesen fontos, és a magyar gazdaság szempontjából értékteremtő tevékenység. Hiszen ennek tartalma nem csak az oktatás és a gazdasági képzés és működés összekapcsolása a vállalatokkal, hanem hosszabb távon eredménye az innováció, az innovációs tudás, az inkubáció és sok más, ehhez kapcsolódó tevékenység.

- Mi a célja a KEDO Zrt-nek?
- Olyan közvetítő, aktív szerepet kíván betölteni, aminek természetes része egy modern, nemzetközi elvárásoknak megfelelő oktatási ingatlanegyüttes létrehozása. Másrészt mindez nem csak oktatási célt szolgál, hanem ez egyfajta közös tere kíván lenni a modern tudományoknak, innovációnak, szellemi építkezésnek, valamint ezekhez kapcsolódóan egy szociális tér is egyúttal. Azt gondolom, hogy néhány hónap múlva, amikor már láthatóak lesznek az építkezés első fázisai, Kecskemét lakossága is meggyőződhet arról, hogy egy olyan projektről van szó, ami hamarosan gyakorlatban fogja a várost és az egész magyar nemzetet szolgálni.

- Hogy áll a közbeszerzés, mely alapja a munkák folytatásának? 
- Vannak törvények, amiket be kell tartani, ilyen a közbeszerzési törvény is. Mi – az igazgatósági tagok ugyanúgy, mint az operatív tevékenységet végző kollégák - mindig törekedtünk arra, és törekszünk a jövőben is, hogy hatályos magyar törvényeket maximálisan betartsuk. Azt gondolom, hogy ma minden reményünk megvan rá, hogy a tervek szerint elinduljanak az építkezési munkálatok.

- Honnan érkezett, milyen tapasztalatokat tud beépíteni ebbe a rendszerbe?
- Én magam elég hosszú ideje a gazdasági szférában dolgozom, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt-nek vagyok az elnök-vezérigazgatója. Ez Magyarország legnagyobb vállalati portfóliót felépítő tőkealap-kezelője. Kilencvenhat befektetést hajtottunk végre öt év alatt, a teljes alapot kihelyeztük, ennek eredményeképp a Kormány kedvezőnek minősítette a társaság működését és november elején úgy ítélte meg, hogy a jövőben további nagy volumenű kockázati tőkealapot előkészíthetünk és megvalósíthatunk. Az egyik ezek közül az Irinyi-tervhez kapcsolódó kockázati tőkealap. A mi programunk olyan, amely közvetlenül tud kis- és középvállalkozásokat segíteni. Üzleti megfontolások szerint is elkötelezettek vagyunk duális képzés iránt, hiszen a magyar iparfejlődést segítő kockázati tőkeeszközt fogjuk működtetni. Ez pedig - ha Kecskemétről, a Pallasz Athéné Egyetem lokációjáról és az itteni vállalatokról beszélünk - kiváló kapcsolódás ahhoz, hogy fejlesztéseket valósítsunk meg a városban.

Forrás: Hírös.hu