Tudományos központ a fenntartható fejlődésért – Megnyitja kapuit a megújult Úri utca 72.

2021-ben befejeződött a budai Várban, az Úri utca 72. alatt található sarokház felújítása. Ezzel a jegybank és alapítványa már a Várnegyed második ikonikus épületét menti meg és adja át az egyetemi, tudományos élet számára. 

A gazdag múltra visszatekintő ingatlan egykor a katonai kincstár tulajdonába tartozott, a rajta álló épület a feltételezések szerint volt plébánia, köztisztviselői bérház, a második világháború során búvóhely, és a Magyar Nemzeti Bank értékeinek a védelmét is szolgálta. 

A többéves előkészítés és kétéves rekonstrukció eredményeként láthatja el új, oktatási és tudományos funkcióját az épület, amely a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) szerteágazó tevékenységének ad majd helyet, valamint egy új, a fenntarthatóságra fókuszáló tudományos központ kezdi meg benne a működését. 

A Neumann János Egyetem Szenátusa május első napjaiban hagyta jóvá a Centre For Long-term Sustainability indítását, amely a hosszú távú fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tudományos munka új központja kíván lenni. 

A központ speciális kutatási és ösztöndíjprogramot indít szoros együttműködésben akadémiai és szakmai partnereivel. A program célja a fenntarthatóság témájában kimagasló eredményeikkel, publikációikkal nemzetközi hatást kiváltó hazai és külföldi kutatók munkájának ösztönzése, összekapcsolása a magyar tudományos élettel.  

Az intézmény székhelye Budapesten az Úri utca 72. alatt található felújított műemlék épületben lesz.  

A budai Várnegyed egyik ikonikus saroképülete hosszú ideje üresen állt, állapota rohamosan romlott. Néhány éve a Magyar Nemzeti Bank alapítványa, a PADME megvásárolta az ingatlant és megkezdte a rekonstrukcióját, ami mostanra fejeződött be. Az épület így otthonává válhat az új központnak, amely egyetemi együttműködések réven a világ élvonalába tartozó professzorokat hívhat meg és láthat vendégül Budapesten.