Budai Kreatív Ház: Kulturális találkozópont a Duna partján

Kortárs képzőművészeti kiállításokkal, valamint pezsgő, interaktív programokkal és előadásokkal várja 2018-ban az érdeklődőket a Budai Kreatív Ház. Folyamatosan halad a budai Várkert Bazár szomszédságában található Ybl Miklós által tervezett ikonikus épület felújítása, amely a Pallas Athéné Alapítványok értékteremtő munkájának köszönhetően a múltjához méltóan újul meg.

A Budai Kreatív Ház nyitott kulturális rendezvénytérként nyílik újjá, otthont adva kortárs képzőművészeti kiállításoknak, valamint változatos előadásoknak, műhelyvitáknak, workshopoknak, koncerteknek, filmesteknek és családi programoknak.

A Budai Kreatív Ház új, nyüzsgő találkozópont lesz a Duna budai partján, a vendégek a megújuló teraszról és kertből élvezhetik majd az egyedülálló budapesti panorámát. A színes programok mellett kávézó is várja majd a kikapcsolódni vágyókat.

Az eredetileg a Királyi Palota vízellátási rendszerének épült ház közel tíz évig állt kihasználatlanul, üresen, ezért állaga az évek során jelentősen leromlott, a belső terek felújításra szorulnak. A felújítási munkálatok során a műemléki homlokzat visszanyeri eredeti pompáját, megújulnak a belső terek és a kert is. A homlokzat teljes örökségvédelmi helyreállítását a számos szakmai díjat nyert Alakart Kft. végzi.

Az épület eredetileg a Királyi Palota vízellátási rendszereként, gépházként működött, déli része a vízmű gépészeti berendezéseit foglalta magába, északi része kávéházként üzemelt. Idővel a gépház elvesztette szerepét, így a teljes épületet étteremmé alakították át, a teraszon zenekar játszott, a Vízház előtti nagy kertben tánctér működött. A II. Világháborúban az épület komolyan megsérült, ezt követően állapota és színvonala rohamosan romlott. A súlyosan lepusztult épületet 1992-ben renoválták, ezt követően kaszinóként és rendezvény-helyszínként működött, majd bezárt.