A jogszabályi előírásoknak megfelelően tették közzé a Pallas Athéné Alapítványok a közérdekű adatokat

2016. április 29. – Az alapítványok mindenben a hatályos jogszabályok előírásainak megfelelve teljesítették, és teljesítik a továbbiakban is a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát. Ennek megfelelően történt múlt hét pénteken valamennyi érintett adat nyilvánosságra hozatala is. A támogatásban részesülő magánszemélyek adataival kapcsolatban mind az információs szabadságról szóló törvény, mind a kialakult bírósági gyakorlat egyértelmű abban, hogy a személyes adatok védelme alá eső információk a nyilvánosságra hozatal során nem adhatóak ki.

A Pallas Athéné Domus Animae, a Pallas Athéné Domus Concordiae, valamint a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítványok ügyében a Kúria Pfv.IV.20.430/2016/4 számon hozott ítélete egyértelműen rögzítette a személyes adatok kiadhatóságnak korlátait.Egyes sajtóorgánumokban megjelent hírekkel szemben az ítélet arra kötelezte az alapítványokat, hogy „[…] győztes pályázatok tekintetében a nyertesek nevét a természetes személyek kivételével […]” adják ki. A jogerős ítélet azt is rögzítette, hogy „[…] az sem volt megállapítható, hogy lenne olyan kifejezett jogszabályi rendelkezés, amely a személyes adatok közlését lehetővé tenné.” Ugyanezt erősíti meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének a tárgyban kiadott állásfoglalása is. A témával foglalkozó Magyar Narancs, Index, HVG.hu, nol.hu és napi.hu vonatkozó cikkei szándékosan és félrevezetően ragadtak ki az állásfoglalásból olyan szövegrészeket, amelyek ennek ellenkezőjét sugallták.

A Pallas Athéné Alapítványok a közérdekű adatokat a Kúria ítéletének megfelelően, az irányadó és hatályos jogszabályok alapján hozzák nyilvánosságra.