Törvényesen működnek a Pallas Athéné Alapítványok

A Pallas Athéné Alapítványok a hatályos jogszabályoknak megfelelően működnek, ennek megfelelően beszerzéseiket közbeszerzési eljárás útján bonyolítják le.

 

 

A Pallas Athéné Alapítványok az Alkotmánybíróság 2016. március 31-i döntését megelőzően az aktuális jogi környezetnek, bírósági ítéleteknek megfelelően, a hatályos jogszabályokat betartva működtek. Az Alkotmánybíróság említett 2016. március 31-i döntése ezt a jogi helyzetet változtatta meg.

Az új jogi környezet következtében 2016. május 13-án önként kérték a Közbeszerzési Döntőbizottságot, hogy vizsgálja meg az eddigi szakmai álláspontjuk alapján kialakított gyakorlatot és egyben indítványozták az ajánlatkérői státuszukkal kapcsolatos döntéshozatalt. A Pallas Athéné Alapítványok ezzel párhuzamosan önkéntesen bejelentkeztek a közbeszerzési törvény hatálya alá és haladéktalanul megkezdték a szerződéseik felülvizsgálatát és megszüntetését.

A  Közbeszerzési Döntőbizottság csak olyan beszerzéseket vizsgál, amelyeket az alapítványok az önkéntes kérelem előtt kötöttek, mivel ezt követően minden beszerzést, amely a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik közbeszerzés útján bonyolítottak le.

A HVG és az Index hírportálokon megjelent alapítványi közbeszerzésekkel kapcsolatos megállapítások az alapítványok 2014-es és 2015-ös szerződéseire vonatkoznak.