A tudományos pálya is lehet vonzó a fiatalok számára

Egyedülálló lehetőséget és anyagi támogatást nyújt a hallgatóknak a PADE Alapítvány Közgazdaságtudományi Ösztöndíjprogramja ahhoz, hogy csak a tanulmányaikra összpontosítsanak, és a versenyszféra helyett a tudományos pályán végezzenek kutatói tevékenységet. 

2014 szeptemberében indult, és minden akadémiai évben új évfolyammal bővül a PADE Alapítvány Közgazdaságtudományi Ösztöndíjprogramja. A program lehetővé teszi, hogy a hazai doktori iskolák diákjai egységes, magas színvonalú módszertani és makro-pénzügyi képzésben részesüljenek. A hazai viszonylatban kiemelkedőnek számító ösztöndíj pedig biztosítja, hogy a hallgatók csak a tanulmányaikra összpontosítsanak, és a versenyszféra helyett a tudományos pályán végezzenek kutatói tevékenységet.

A harmadéves Nagy Vitéz szerint a Közgazdaságtudományi Ösztöndíjprogram keretében elérhető szakmai képzés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a disszertációját megfelelő minőségben tudja megírni. Szerinte az alapítvány által biztosított ösztöndíj elég a mindennapi kiadásokhoz, és így tényleg a tanulásra tud koncentrálni. Nagy Vitéz szerint a program hozzájárul ahhoz, hogy a külföldi ösztöndíjak iránt érdeklődő diákok inkább ezt válasszák, és Magyarországon tanuljanak.

Lakatos Zsolt másodéves hallgató is úgy látja, egyfelől a doktori képzés mellett nehéz munkát vállalni, másrészt a munka miatt lényegében lehetetlen lenne teljesíteni egy doktori képzés elvárásait.

A program abban is fontos segítséget nyújt a diákoknak, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi tudományos életbe. A hallgatók komoly követelményekkel találkoznak a képzés során, hiszen a cél az, hogy a vezető külföldi iskolák doktori programjainak a szintjét érje el a képzés, és a végzett diákok nemzetközileg is versenyképes ismeretanyaggal rendelkezzenek, aminek segítségével be tudnak kapcsolódni a nemzetközi tudományos vérkeringésébe.