Hamarosan befejeződik az Ybl Villa épületének megújítása

A Pallas Athéné Alapítványok folyamatosan dolgoznak a budai Vár felbecsülhetetlen történelmi értékű épületeinek felújításán, ennek a programnak a részeként hamarosan megnyílik az eredetileg Ybl Miklós tervei alapján épült Villa is. Az épület a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány értékteremtő munkájának köszönhetően rendezvényközpontként nyitja meg kapuit 2018 első negyedévében.

A világörökség részét képző Budai Várnegyedben álló Villa épületének kivitelezési munkálatai az utolsó szakaszukba érkeztek, ennek keretén belül sikeresen lezárultak a Villa kivitelezésének befejező ütemével kapcsolatos nyílt közbeszerzési eljárások.

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány közbeszerzési eljárást indított az Ybl Villa épületének beruházásával kapcsolatos lebonyolítói és műszaki ellenőri, valamint a befejező kivitelezési munkálatok II. ütemének tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos feladatok ellátására. Az épület befejező kivitelezési munkálataival kapcsolatos eljárásban a legkedvezőbb ajánlatot a Magyar Építő Zrt. adta, a lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatok ellátására kiírt eljárásban egy ajánlattevőtől – TSPC Mérnökiroda Kft. és Raw Development Kft. együttesen – érkezett érvényes ajánlat.

Az eredeti épület Ybl Miklós tervei alapján, gróf Lónyay Menyhért, a kiegyezés utáni első magyar kormány pénzügyminiszterének megbízásából készült. A Vár oldalában 1870–72 között épült háromemeletes épület a második világháborúban bombatámadást kapott, és teljesen megsemmisült. A Vár rekonstrukciója során a villát nem állították helyre, a romokat eltakarították, és a telek üresen maradt. A 2000 és 2007 közötti építkezés során a homlokzat elnyerte végleges állapotát, a belső szerkezetkész lett. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány a funkcionális terek átalakításával folytatta a korábbi tervek szerinti kivitelezést, és várhatóan 2018 első negyedévében konferencia és rendezvényközpontként nyílik meg az épület.